Proprietati antidiabetice ale Stevia Rebaudiana

Un studiu efectuat pe cobai cărora li s-a administrat Stevia în diferite forme a demonstrat reduceri de până la 64% al nivelului glucozei în sânge.

Cobaii au fost separați în 8 grupuri de câte 10. Patru grupuri au fost injectate cu streptozocin, cunoscut diabetogen care acționează selectiv în distrugerea celulelor beta și, în consecință produce o semnificativă reducere a nivelului de insulină. Grupurilor li s-a administrat Stevia în diferite forme: pulbere din frunze, fibre din frunze și polifenoli extrași din frunze.

Cobaii care au primit streptozocin fără să li se administreze Stevia au prezentat semnificative creșteri ale tuturor simptomelor diabetului:polidispsie(sete excesiva), polifagie(foame excesiva), poliurie(urinat abundent). Consumul de hrana a cerscut de la 65g la 91g/saptamana, consumul de apa aproape s-a dublat de la 27ml/zi la 59ml/zi iar eliminarea de urina a crescut de la 39ml/zi la 98ml/zi.

În schimb, cobaii hraniti în prealabil cu pulbere din frunze de Stevia sau cu extract de polifenoli au prezentat simptome cu mult reduse.

La grupurile tratate cu pulbere din frunze de Stevia și cu extract de polifenoli consumul de hrana a fost mai mic cu 15%, respectiv 18%, eliminarea de urină a scăzut cu 42%, respectiv cu 54%, iar consumul de apă a scăzut cu 28% și 12%. Aceste grupuri au avut și glicemii cu 36%, respectiv 64% mai mici decât grupurile de control.

Aceste rezultate nu s-au remarcat și la cobaii tratați cu fibre din frunze de Stevia, care nu au avut nici o scădere a zahărului din sânge.

Rezultatele acestui studiu au arătat de asemenea și o creștere a nivelului de insulină la cobaii tratați cu pulbere din frunze de Stevia sau cu extract de polifenoli din Stevia, sugerând că Stevia ar avea un rol în creșterea numărului de celule beta în pancreasul pacienților cu diabet.

Alte beneficii constatate asupra subiecților cu hiperglicemie au fost modularea transportului de glucoză sau eliminarea glucozei.

Alte beneficii ale Stevia subliniate în acest studiu au fost și protecția renală și proprietățile antioxidante.

Sursa:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23140911